Monday, 16 May 2011

Renungan Bersama


KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan
saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan
mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah
menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya
Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia
mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? ?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik
bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang
kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA UJIAN SEBERAT INI??
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai
dengan kesanggupannya. " -Surah Al-Baqarah ayat 286


RASA FRUST??
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula
kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling
tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman." -
Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? ?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu
(menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan
perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah
kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di
medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan
pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta
bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya
(mencapai kemenangan). " -Surah Al-Imran ayat 200


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan
sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya
sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada
orang-orang yang khusyuk" -Surah Al-Baqarah ayat 45


APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI??
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min,
diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk
mereka... -Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP??
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya.
Hanya kepadaNya aku bertawakkal. " -Surah At-Taubah
ayat 129


AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!
"...dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah.
Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah
melainkan kaum yg kafir." -Surah Yusuf ayat 12

Wednesday, 11 May 2011

Aku mencari Damai Abadi



Aku cari bukan harta bertimbun-timbun,
Untuk hidup kaya,
Aku cari bukan wang berjuta-juta,
Untuk hidup bergaya,
Aku cari bukan kawan-kawan,
Untuk hidup sekadar berfoya-foya,
Aku cari mana dia Al-Ghazali,
Aku cari mana dia Al-Shafie,
Kita bongkar rahsia kitab suci,
Cari pedoman
Kita bongkar rahsia sunnah nabi
Cari panduan
Aku hidup kerana Dia Rabbi
Dialah teman
Dialah wali
Dia mencukupi
Aku hidup bererti
Menikmati damai abadi


Oleh:- DATUK SERI ABDULLAH AHMAD BADAWI



Ni laa antare pesanan seorang pemimpin terhadap rakyatnya, tapi adakah kite sebagai seorang rakyat yang dikatakan mempunyai intelektual yang tinggi sudah berjaye melakukan pesanan tersebut???

x usahlah kita biarkan nafsu menguasai diri...wang dan harta harta tu x membawa ke alam akhirat..memang laa everything needs money, but money is not everything..

dalam mengejar kekayaan dunia, kenkadang kite lupe saham akhirat kite..
ade sesetengah orang sanggup menggadaikan akhirat demi mendapatkan kepentingan dunia yang fana nie..huhu nak cam ner....akhir zaman..

jadi fikir - fikirkan..semoge mendapat keberkatan daripada ALLAH...
wallahu'alam




Tuesday, 10 May 2011

Ciri Lelaki Idaman Wanita =D

Sekadar ganbar Hiasan...


Tergerak plak hati nie nak kemas2 barang..ngah kemas tu tetibe terjumpe laa artikel..harap - harap korang suke la ye..^^

Ciri - ciri lelaki idaman setiap wanita..

How about THEM????!!!

Assalamualaikum to all bloggers...
Praise The Almighty ALLAH for giving me this chance to live in His blessing.
Erm...pas check kemasukan ke U, sumer dak lepasan SPM mesti ngah busy isi form2 pntg yg di download drpd laman web U..alahai...,,,,sekarang ni sumer dah pakai online..dah x mau lagi hantar surat pakai pos..Cian pak cik posmen x de keje..hahahaha

Monday, 9 May 2011

Penantian yang Menyeksakan....

Asslamualaikum & Salam Sejahtera kpd sumer pembace...
Syukur diberi pluang sekali lagi oleh yang Maha Kuase kerane diberikan lagi kesempatan pada aku tuk menaip sekali lagi...

Permulaan hari yang tak begitu menyenangkan...pagi2 dah ade kelas moto..aku punye mangat datang awal sampai cikgu yang nak ajar tu lom sampai agi..aku pun x taw arr nape kali nie aku rase kekok plak nak bawak moto..rase-rasenye sebab dah taw kete lagi bez kot...hahaha

Saturday, 7 May 2011

Alhamdulillah,IIUM destinasiku..^^

Alhamdulillah..semalam keluarlah sudah keputusan UPU yang ditunggu-tunggu oleh sumer dak lepasan SPM..nak citer laa siketkan..aku punyalah semangat nak tau dapat mane,kul 12 pagi ari Jumaat aku dah bukak link kat UPU..hahaha..x sabo laa katekan..

Let start our days with smile and we'll be happy!!

ni hari 1st aku buat blog nie..sebenarnye dah lame nak buat..tapi disebabkan internet kat umah nie lembab giller..aku pendamkan jew arr hasrat aku nie...hohoho


tp ari tu mama aku baru beli broadband(excited gler) aku truskan la niat aku yang terkubur nie..hahaha..at last...
 Hari nie aku nak penuhkan entri ni ttg ibu..huhu^^ maklomlah..esokkan hari ibu..nie aku nak selitkan beberapa rangkap ayat yang aku amek from novel...


"Ketika ALLAH menciptakan seorang ibu, Dia mengadunnya denagn bahan yang istimewa dan tahan lama.

1)Mata ibu haruslah mempunyai kuasa yang bukan sahaja mampu melihat luaran tetapi juga mampu mentafsir dan membaca apa sahaja yang disembunyikan oleh si anak disebalik wajahnya.

2)Telinga ibu haruslah mempunyai dimensi yang sangat kuat, yang dicipta daripada bahan yang tidak mudah terhakis. Telinga itu mestilah kebal tatkala menahan kata - kata pedih yang dikeluarkan daripada anak - anaknya yang dikandungnya.

3)Bahunya pula dibina daripada bahan yang tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut, agar dapat menjadi tempat anak - anaknya bersandar. 

4)Tangannya juga dibina dengan bahan yang cukup kukuh, agar kuat untuk menampung beban anak - anaknya ketika bekerja seharian menguruskan keperluan mereka."

indahkan kejadian seorang ibu??yelaa sape x sayangkan mak sendiri tol x??

ni plak aku selitkan lirik lagu BONDA yang dinyanyikan oleh M Nasir..

Mengapa kanta ini masih berkaca
Sedangku telah pun terima di dalam redha
Segala kepahitan
Pengalaman menjadi penawar
Mengejar impi ke pintu Syurga

Duhai bonda
Bilakah akan ku kecapi kasturi
Penebus maruah
Dan semangat lama

Mengapa sinar neon dan gedung indah
Kotaraya yang menjanjikan sejuta rasa
Sejuta haruman
Kini menjadi penjara jiwa
Ku yang merindukan ketenangan

Duhai bonda
Hari-hariku kini berlalu
Bagaikan bahtera
Tanpa layar dan kemudi

Bonda
Akhirnya terbongkar jua rahsia
Tangisan dan gurindam
Keramat kasih sayangmu

Bonda
Saat dan pertemuan semula
Kita kali ini
Akan ku abadikan
Keramat kasih sayangmu

Oh! bonda
bonda

nampakkan lirik lagu ni...huhu memang best arr..
So, sempena ngan ari Ibu,,aku ucapkan selamat hari Ibu,,,I luv my MOM..
Syukur aku ade lagi Ibu untuk berbakti kepadanya..
HAPPY FOREVER=D